Lees hieronder het volledige persbericht van GO! Onderwijs:
Limburgse GO!-scholengroepen laten hun leerlingen kennismaken met high-end-beroepen in Limburg
Genk, 22 september 2022 – Zo’n 200 Limburgse GO!-leerlingen van de doorstroomfinaliteit krijgen dit schooljaar de kans om kennis te maken met high-end-beroepen in Limburg. Door inzicht te krijgen in de jobmogelijkheden en de daarbij aansluitende opleidingen, kunnen ze gerichter een keuze maken voor hun vervolgopleiding.
Dorien Wassink, pedagogisch beleidsmedewerker secundair onderwijs van GO! Scholengroep Maasland, licht het project toe: “Met dit initiatief willen we de zesdejaars leerlingen uit studierichtingen van de doorstroomfinaliteit laten kennismaken met high-end-beroepen in Limburg. Door ondernemers en groeiende bedrijven te ontmoeten en met hen in dialoog te gaan, ontdekken onze leerlingen welke profielen er werkzaam zijn in de Limburgse hotspots zoals Corda Campus te Hasselt, Thor Park te Genk en andere bruisende incubatoren in Limburg. Zo krijgen ze inzicht in de jobmogelijkheden en geven we hen de nodige handvaten om een opleiding te kiezen die bij hun toekomstkeuze past.”
Leerlingen stimuleren om voor Limburg te kiezen
Donderdag 22 september trok een eerste groep van 180 leerlingen naar Corda Campus in Hasselt. Ook bedrijven-, technologie-, opleidings- en wetenschapspark Thor Park en POM Limburg (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg) waren er vertegenwoordigd.
“Door leerlingen praktijk- en ervaringsgericht te laten kennismaken met de veelbelovende arbeidsmarkt in Limburg willen we hen stimuleren om zowel voor hun studies als voor hun job te kiezen voor een krachtige regio als Limburg.” aldus Chris Cuyvers, coördinerend directeur secundair onderwijs van GO! Scholengroep Xpert.
Belang van de samenwerking tussen scholen en bedrijven
De scholen van GO! Scholengroep Maasland, GO! Next, GO! Scholengroep Xpert en GO! Scholengroep Zuid-Limburg werken samen rond duaal leren, projecten voor arbeidsmarktgericht onderwijs in studierichtingen van de doorstroomfinaliteit en de opzet van lerende netwerken en samenwerking met kleine en grote bedrijven.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Wanneer scholen nauwer samenwerken met bedrijven, winnen alle partijen. Jongeren worden ondergedompeld in een werkomgeving en komen in aanraking met reële technologieën vanuit de arbeidsmarkt. Dat versterkt hun motivatie en creativiteit. Maar ook ondernemers hebben er baat bij om de link met het onderwijs te leggen: door de huidige arbeidsmarkt-krapte zijn zij constant op zoek naar nieuw talent. Met ons economisch actieplan SALKturbo willen we dat talent dan ook verder ontwikkelen, op de schoolbanken én in de praktijk. We verkleinen de kloof tussen arbeidsmarkt en onderwijs onder meer door duaal leren en werkplekleren.”