Energy Mission in teken van betaalbaarheid energietransitie
Naast technologische innovatie is innovatie in businessmodellen zeker even belangrijk
Het is alweer bijna een week geleden dat het sterke partnerschap tussen Thor Park, Flux50, EnergyVille en POM Limburg het congres Energy Mission organiseerden in de hoofdzetel van ENGIE in Brussel. Het thema van deze derde editie: de financiering en betaalbaarheid van de energietransitie. Niet alleen voor grote energie-infrastructuren (import, netwerken, industriële processen), maar ook voor lokale initiatieven en ondernemers (wijken, gebouwde omgeving). Dat het thema zeer actueel is, werd bewezen door een opkomst van 200 deelnemers.
Een doelgerichte en sector-overschrijdende aanpak zal nodig zijn om de energietransitie en de klimaatdoelstellingen waar te maken. Energy Mission brengt daarom jaarlijks beslissers uit industrie, beleid en kennisinstellingen samen en inspireert hen via boeiende keynotes en innovatieve cases. Bovendien is het de ideale gelegenheid om te debatteren met andere change makers en samen het energiesysteem te verduurzamen.
Snelle uitrol van technologie noodzakelijk
Energy Mission ging van start met een voorstelling van het nieuwe ‘PATHS 2050 –The Power of Perspective Platform’ door Pieter Lodewijks (VITO – EnergyVille) dat de weg(en) naar een klimaat neutrale energievoorziening in 2050 en de bijhorende kostprijs schetst. Voor deze modelstudie werd gewerkt met drie scenario’s: een centraal scenario (gegeven de technische ontwikkelingen van vandaag), een scenario van elektrificatie (ervan uitgaand dat België toegang krijgt tot een grote zone in de diepere Noordzee voor een extra 16 GW aan offshore windenergie) en een scenario met duurzame moleculen en beperkte koolstofopslag (focus op groene waterstof en brandstoffen op basis hiervan). “De komende twee jaar worden gekenmerkt door oorlogseconomie. De structurele schaarste aan energie, onder andere door de oorlog in Oekraïne, zal economisch en financieel pijn doen en drastische maatregelen vereisen. De uitbouw van hernieuwbare energie en bijhorende infrastructuur is prioritair, net zoals de renovatie van het gebouwenbestand,” stelt Lodewijks.
De structurele schaarste aan energie zal economisch en financieel pijn doen en drastische maatregelen vereisen.
Pieter Lodewijks - VITO/EnergyVille
Flexibiliteit en financierbaarheid
De energie-infrastructuur van de toekomst brengt heel wat uitdagingen met zich mee. CEO van Elia Group, Chris Peeters, ging in op wat de energietransitie betekent voor het netwerk. “Om de stabiliteit van het netwerk te garanderen, is flexibiliteit noodzakelijk: flexibiliteitsmarkten, slim laden en flexibiliteit op het niveau van gebouwen of in de industrie,” aldus Chris Peeters. Banken spelen een belangrijke rol in het financieren van de energietransitie. Kris Peeters, vicevoorzitter Europese Investeringsbank (EIB), stelde de strategie van de Europese Investeringsbank voor. “Groene waterstof is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te bereiken, maar het moet natuurlijk wel ‘bankable’ zijn. Uiteindelijk moet de investering ook terugbetaald worden,” besluit Kris Peeters.
Behoefte aan kennis
Tijdens het paneldebat onder leiding van Leen Govaerts (EnergyVille) schoven ook andere experts aan tafel: Truike Vercruysse (Belfius), Sébastien Garnier (ASTER), prof. Mark Sanders (Universiteit van Maastricht) en Frederik Loeckx (Flux50). “Bedrijven die een investering rond energie overwegen, moeten niet alleen kijken naar de onmiddellijke return on investment,” benadrukt Sanders. “Ze moeten zich ook afvragen welk risico ze nemen als ze de investering niet doen.” Volgens Sébastien Garnier draait het toch vaak om mensen die vooruit willen en creatieve wegen gaan zoeken om hun ambities te realiseren. “We missen nog mensen met voldoende kennis om grote energieprojecten te realiseren. Je zou zowel de kennisbehoefte als de financieringsbehoefte moeten kunnen bundelen,” aldus Garnier. Frederik Loeckx treedt hem bij: “Er is een grote nood aan ontzorging bij energetische renovatie, vooral in de residentiële sector. Voor de realisatie, het beheer en de financiering van lokale energieopwekking en -deling, zijn energiecoöperaties een actor van toenemend belang.”
Er is een grote nood aan ontzorging bij energetische renovatie. Energiecoöperaties zijn een actor van toenemend belang.
Frederik Loeckx - Flux50
Uitkijken naar ...
Energy Mission '23
De volgende editie vindt plaats op 19 en 20 oktober 2023 op Thor Park.