Het beeld in de T2-campus krijgen, was een huzarenstuk. “Om het beeld binnen te krijgen hebben we telescoopkranen moeten gebruiken, die telegeleid zijn”, vertelt Vanmechelen. “We hebben de deuren en de structuren van het gebouw moeten passeren, maar het is ons gelukt.” Het is in enkele delen gemonteerd, waardoor de fijne naadjes weggewerkt moesten worden.
In de hal van de T2-campus op Thor Park in Genk staat een nieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen. Het is een 7 meter hoog beeld van een huilend kind dat een beest vasthoudt, dat een kruising is tussen een leguaan en een mythisch wezen. Het staat symbool voor de connectie tussen kunst en technologie.
‘Cosmopolitan Fossil’, zo heet het nieuwe kunstwerk van Koen Vanmechelen in de hal van de T2-campus. Voor het kunstwerk baseerde de kunstenaar zich op Adriano Cecioni’s ‘Bambino con Gallo’ uit 1886. Het originele werk van Vanmechelen – een onderdeel van de vaste collectie van het Uffizi in Firenze – toont een kind dat schreeuwt en een haan vasthoudt, maar deze keer is de haan vervangen door een ander beest
Ik heb de haan vervangen door een leguaan. Dat heeft natuurlijk te maken met de prehistorie. Al onze kippen waren vroeger dinosaurussen: tyrannosaurus rexen. Je weet nooit wat je in je handen hebt. Dit imposante beeld van 7 meter toont dat: het kind schreeuwt en voelt zich een beetje overmeesterd door de natuur.
Koen Vanmechelen
Kunstwerk binnengedragen met telegeleide telescoopkranen
Het kunstwerk staat ook symbool voor de belangrijkere rol die kunst krijgt in de leeromgeving van de T2-campus. Zo is er een samenwerking tussen Labiomista en de T2-camus onder de noemer ‘TECHnature’, die jongeren laat zien wat natuur is en hoe natuur de bron is van alle techniek.
Koen Vanmechelen vat het zelf samen met een quote van Einstein: “Is het mijn fantasie of mijn kennis die mij verder gebracht heeft? Waaruit Einstein concludeerde dat hij zonder zijn fantasie, zijn kennis nooit zo ver gereikt zou hebben.”
Inhuldiging Comopolitan Fossil in de media: