Een innovatie van bij ons: parabolische spiegels die zonlicht opvangt voor het productieproces.
Na zijn ingenieursopleiding werkte Peter een tijd voor bedrijven uit Silicon Valley, net op het moment dat internet de wereld begon te veroveren. Hij rolde in business development en stond Amerikaanse bedrijven bij om hun innovaties op de Europese markt te introduceren. Terug in België ging hij aan de slag voor Thor Park. Hij stond mee aan de wieg van IncubaThor en hielp innovatietalenten en relevante technologiebedrijven aantrekken. Zo ontmoette hij zijn huidige vennoten Kari Ven en Koen Vermout, beide ervaren en geïnteresseerd in duurzame energie. Kari Ven werkte op dat moment al jaren in de CSP-business (Concentrated Solar Power). “We besloten samen Azteq op te richten en ons te specialiseren in de ontwikkeling van zonnethermische installaties voor industrie.”
Warmte voor bedrijven
Brouwerijen, chemische of farmaceutische bedrijven, frisdrankfabrikanten, voedingsindustrie, … Heel wat bedrijven hebben warmte nodig in hun industriële processen. Met de Azteq-installatie halen ze die warmte uit een duurzame bron: zonlicht. “Parabolische spiegels vangen het zonlicht op. Omwille van hun vorm concentreren zij de stralen naar een brandlijn. In deze lijn bevindt zich een collectorbuis waarin thermische olie zit. Een warmtewisselaar zet die warmte vervolgens over op een medium geschikt voor het productieproces: olie, stoom, warm water of hete lucht. Zo behalen we temperaturen tot 400 °C.”
Duurzame energiebron
Op uitzonderlijk warme plekken op aarde staan gelijkaardige installaties die er fungeren als stroomcentrales. Maar Azteq zet zijn installaties in voor industrie en alsmaar meer voor stadswarmtenetten.
“In feite hebben we op aarde energie nodig voor elektriciteit en warmte. Voor stroom zijn er al heel wat duurzame alternatieven, maar niet voor warmte. Nochtans is daar twee tot drie keer meer nood aan. De traditionele manier om die thermische energie op te wekken is gas. Maar dat gaat gepaard met een aanzienlijke CO2-uitstoot. Wij plaatsen onze installatie dus naast de gasturbine van onze klant en vervangen het gas als er genoeg zonne-energie is. Op die manier kiest onze klant voor een duurzame bron, vermijdt hij een deel CO2-taksen en bespaart hij geld.”
Oplossing voor energieopslag
Om de Concentrated Solar Thermal Energy of CST gebruiksvriendelijker te maken, is het echter nodig om opslag van thermische energie te optimaliseren. Daar maakt Azteq werk van. Toen CrossRoads – een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland – een eerste call deed omtrent sustainable energy, zag Azteq zijn kans schoon. “We besloten samen te werken met Meeberg ISO Tanks in Moerdijk. Zij zijn gespecialiseerd in containeropslag en veilig transport van chemische en thermische producten. Samen stelden we een dossier op. Het idee? Onze installaties koppelen aan containers die de warmte bijhouden en de thermische energie doen door- vloeien in de geschikte, constante hoeveelheden.”
Vlotte aanvraagprocedure
“We moesten verschillende werkpakketten voorzien: van het design van de container tot de keuze van de aansluitkleppen. Elk detail beschreven we. Via het online loket van Vlaio leverden we het subsidiedossier in en Meeberg deed hetzelfde via Stimulus. Eerst legden we ons dossier voor aan een adviesraad. Zij noteerden werkpunten die we nog konden aanpakken. Daarna besliste een onafhankelijke jury over onze kandidatuur. Ons dossier is intussen goedgekeurd. Afgelopen maand startten we ons project op. Het bewijst dat er hulp voor handen is als je wil innoveren. Maak er gebruik van. Doe mee aan Vlaamse en Europese dossiers. Waag je kans.”
Experimenteren om te leren
18 maanden lang experimenteren de partners op het Thor Park waar Azteq gevestigd is. Het doel? Kennis opdoen en een efficiënte oplossing vinden om thermische energie op te slaan. “Meeberg zorgt voor twee speciaal ontwikkelde containers die op de Thorsite gekoppeld worden aan ons CST-platform. Als alles goed gaat, lukt het ons om in de toekomst elke zonne-installatie ook van een opslagcontainer te voorzien. Dit alles proberen we trouwens zo licht en flexibel mogelijk te houden, want wij staan zelf in voor de bouw en plaatsing. De klant koopt enkel de warmte van ons.”
Dit is het moment
De energietransitie is volop bezig. Van een energieproductie die de vraag opvolgt, gaan we naar een productie die afhangt van de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Net daarom is opslag zo essentieel.
“Voor Limburg en Vlaanderen is dat een grote opportuniteit. Want over heel de wereld is het thema hot. Ik vergelijk het met de evolutie van het internet. We zitten opnieuw in zo een golf. Het is nú het moment om mee te surfen. Niets houdt ons tegen om met onze ontwikkelingen bijvoorbeeld Amerika te veroveren. Multinationals beschouwen we daarbij niet echt als concurrenten. We zijn pionier in wat we doen, maar als je alleen op de markt staat, ís er geen markt. Waar we tegen 2030 staan? Ik denk dat we dan deel uitmaken van een groter geheel, dat een grote speler ons incorporeert of overneemt. En dat is prima.”
Bron: voka