Praktijkcases

  • filter wissen

Sprekers

ABSOLEM

Procesdenken: de (vaak vergeten) driver voor extra rendabiliteit in engineering

DELTARAY

Xray quality inspection for critical parts @ production speed: Laser welding use-case

Ontdek de praktijkcases uit het voormiddagprogramma

24FLOW

Ontdek de digitale transformatie van Lambrechts-Nicolaers bij hun QRM turn around

Met behulp van 24Flow implementeerde Lambrechts-Nicolaers een operator-georiënteerde, flexibele assemblage voor de productie van steenproducten. Een QRM (quick response manufacturing) aanpak gecombineerd met 24Flow’s operations platform, garandeert een gestroomlijnde orderverwerking en doorgedreven automatisering. Dit resulteert in minder planningsproblemen, gereduceerde (tussen)-voorraden en een verhoogde leverbetrouwbaarheid. De productie bij Lambrechts-Nicolaers is  veerkrachtig en toekomstbestendig geworden.

Mis deze kans niet om te leren hoe je eigen assemblageprocessen flexibeler en efficiënter kunnen worden.

AERIEZ

De reis naar efficiëntie en duurzaamheid op de werkvloer bij een multinational

De investeringen en technologieën uit het verleden bepalen het succes van vandaag. Toenemende digitalisatie en connectiviteit tussen technologieën en de mens is de uitdaging van de toekomst. Hoe gaan bedrijven succesvol met deze uitdaging om? Ligt de focus op innovatie en investeringen in automatiseren, assisteren van werknemers of cultuurverandering? En wat is de juiste technologie voor de koers van een bedrijf?

Op deze vragen en meer krijg je een antwoord van Aeriez. Deze multinational met een jaarlijkse omzet van 23,6 miljard biedt meer inzichten in de wijze waarop stapsgewijze verandering leidt tot een duurzame winst.

BOOLEAN

Boolean’s blueprint for success: Industrial automation and energy excellence

Bij Boolean houden we ervan om in diverse sectoren te werken en innovatieve softwareoplossingen te ontwikkelen voor industriële automatisering, gebouwbeheer, energiemanagement, IoT en Industrie 4.0. We zijn de schakel tussen IT en OT en we houden van uitdagende projecten en unieke problemen. In deze praktijkcase willen we enkele van onze boeiende use cases met u delen, waarbij we de nadruk leggen op belangrijke aspecten zoals machineveiligheid, conceptontwikkeling, IoT, energiebeheer, cybersecurity, Industrie 4.0 en datalogging. Een van onze spannende projecten omvat een grootschalige 3D FGF-printer, waarbij we innovatie hebben toegepast om opmerkelijke resultaten te behalen. Deze case illustreert hoe we ideeën tot leven brengen en onze expertise in machineveiligheid en Industry 4.0 toepassen om echte impact te maken. Maar er is meer. Onze inzet voor energiemanagement heeft geleid tot projecten die kostenbesparingen opleveren en duurzame oplossingen bieden. We delen enkele van onze succesverhalen en bespreken onze aanpak om energie-efficiëntie te bevorderen en de impact op het milieu te verminderen. Internet of Things (IoT) speelt een cruciale rol in onze projecten, waardoor we realtime gegevens kunnen verzamelen en analyseren. We demonstreren hoe IoT-technologieën onze klanten helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en hun operationele efficiëntie te verbeteren. Ons Boolytics datalogplatform maakt het mogelijk om realtime gegevens op een gebruiksvriendelijke manier te visualiseren. Hiermee krijgt u inzicht in uw operaties en kunt u snel reageren op veranderingen.

BRIGHTEYE

Multi-site digitalisatie als hefboom voor internationale groei

Ontdek hoe je een productie waardeketen volledig kan digitaliseren, van de receptie van grondstoffen en werkvoorbereiding, over de assemblage lijnen, tot de verzending naar de klant of integrator. Leer hoe je stapsgewijs digitaliseert om standaardproducten én -kwaliteit te produceren, maar met voldoende aandacht voor change management, user adoption en data integriteit.

COMATE

Van concept naar schaalbare 3D X-RAY inspectie machine in 1 jaar

Voor elke uitdaging stellen we een gemend team uit verschillende disciplines samen voor optimale  kruisbestuiving en het creëren van verrassende en creatieve ideeën. Met onze eigen procesflow, ook al is elk project anders, weten we welke stappen we moeten nemen in de ontwikkeling van schaalbare oplossingen. Hierbij hebben we een sterke focus op technische engineering en benadrukken we het belang van de eindgebruiker en klant verwachtingen. In combinatie met de juiste implementatie van bruikbaarheidsaspecten in het ontwerp, verzekeren we een snelle realisatie en de beste kans op succes in de markt voor onze klanten.

CONTEC

Unleashing the power of integration: Navigating the digitization journey in a manufacturing environment

Deze case bekijkt de uitdagingen waarmee productiebedrijven te maken hebben bij het doormaken van hun industrieel digitaliseringstraject, hoe je je als eindklant kan voorbereiden en organiseren en hoe systeemintegratoren het transformatie potentieel kunnen versterken. Contec bespreekt enkele voorbeelden en best practices om digitaliseringsinspanningen te stroomlijnen, om op zijn beurt processen te optimaliseren en savings te enablen.

CORETECS

Tastbare IIoT oplossingen bouwen: van concept tot realisatie

Als een vooraanstaande R&D-organisatie in de halfgeleiderindustrie is Imec voortdurend op zoek naar manieren om efficiëntie te verhogen. Het doel is duidelijk: kosten reduceren, de kwaliteit van support diensten verbeteren en werknemers ontlasten van routinematige taken, zodat ze zich volledig kunnen richten op wat écht telt. Het overbruggen van de kloof tussen OT & IT is hierbij een krachtig wapen om bedrijfsprocessen te digitaliseren. Dit vereist echter multidisciplinaire vaardigheden die niet altijd voorhanden zijn. Tijdens deze praktijk case zal worden toegelicht hoe een gedateerde bedrijfsproces met mobiele meetapparaten is omgebouwd tot een efficiënt en toekomstgericht proces dankzij een slimme IIoT-oplossing. Zowel het elektrisch design, PLC engineering en low code applicatie aspect zullen hierin aanbod komen om tot een inspirerende dialoog te komen.

CSW

CSW AUTOMATION

Toegepaste automatisering en robotica: de juiste technologieën, samengebracht en naadloos geïntegreerd voor een winnend resultaat

Als robot- en systeemintegrator helpt CSW automation productiebedrijven met de optimalisatie van productiesystemen door in te zetten op automatisering en robotica. CSW denkt raag mee over manieren om hedendaagse technologieën samen te laten smelten met de praktijk. Door voortdurend op zoek te gaan naar de ‘best practices’ komen ze voor klanten tot een stabiele en duurzame implementatie die rendeert op korte termijn, met aandacht voor de visie op langere termijn. De klant kent zijn product en proces door en door. In combinatie met de technische expertise van CSW leidt dit tot de ultieme ‘winning match’.

ENGINITY

IT met OT verbinden van procesanalyse tot shopfloorsystemen

Een productievloer linken aan een IT-systeem is geen gemakkelijke oefening. Toen Flexso ons vroeg om samen de processen op de productievloer te analyseren bij 1 van hun klanten, zagen we deze oefening als het grote bewijs dat je een brug kan maken tussen IT en OT. Wij gebruiken de procesanalyse om enerzijds te achterhalen welke informatie er nodig is op de productievloer en om anderzijds de processen kritisch te bekijken, opportuniteiten tot verbetering te spotten en nieuwe technologieën voor te stellen. Flexso gebruikt het resultaat van deze analyse om de flow en de user stories duidelijk te krijgen.

In deze praktijkcase gaan wij dieper in op wat er gebeurt tijdens zo’n procesanalyse en de resultaten van deze analyse. Flexso toont hoe ze met deze resultaten aan de slag gaan en welke tools voor de productievloer zij ontwikkeld hebben.

KUKA

Duurzame samenwerking is een garantie tot succes

Als een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van intelligente gerobotiseerde automatiseringsoplossingen, werkt KUKA zeer nauw samen met KUKA System partners en industriële partners. Samen met deze partners vormt KUKA samen met de eindklant een sterke driehoek voor de verwezenlijking van hun projecten. In de praktijkcase samen met één van onze partners Cteso uit Oudsbergen biedt en toont KUKA de sterkte aan van deze driehoeksamenwerking.

MANUAL.TO

Hoe kennis schaalbaar vastleggen en bruikbaar maken in jouw organisatie?

Praktische, operationele kennis — hoe je dingen doet — is de sleutel tot een efficiënte en flexibele organisatie. Hoe zorg je ervoor dat deze kennis niet verloren of verouderd raakt? Hoe deel je deze kennis op een effectieve manier met je medewerkers, ongeacht hun achtergrond, talenkennis of ervaring? En hoe doe je dit op een snelle en eenvoudige manier, zonder afhankelijk te zijn van enkele experts? In deze praktijkcase kom je op een no-nonsense manier te weten welke middelen en projectplanning nodig zijn, waarmee je rekening moet houden en welke aanpak uiteindelijk echt loont om impact te realiseren door kennis op een schaalbare manier vast te leggen en bruikbaar te maken in jouw organisatie.

MERINO CONSULTING SERVICES

Digitale transformatie bij Steenbakkerij Nelissen

Onder het motto “innovate today to shape tomorrow”, biedt Nelissen Steenfabrieken een uitgebreide waaier van gevelstenen voor elke stijl aan. De moeilijkheid om te anticiperen op de veranderingen in de business en om een verdere internationale groei te stimuleren, zette bij Nelissen Steenfabrieken een digitale transformatie in gang. Deze verandering werd gedreven door een strategische visie gekoppeld aan een cultuurverandering en investering in nieuwe technologieën, wat de organisatie in staat stelde om hun bedrijfsprocessen aan te passen aan de veranderende markt en klantbehoeften.

Merino Consulting Services en Nelissen Steenfabrieken geven inzage in een succesvolle digitale transformatie.

POZYX

Manufacturing visibility powered by real-time analytics using accurate positioning

Een belangrijke doelstelling binnen manfucturing is het versnellen en verbeteren van het productieproces. De beste manier om dit te optimaliseren, is door een duidelijk overzicht te hebben van de onafgewerkte goederen die worden geproduceerd. Hierdoor kunnen knelpunten worden geïdentificeerd en deze volledige transparantie zorgt voor een betere coördinatie in het hele productieproces. Pozyx zorgt voor een duidelijk en real-time transparantie van alle stappen binnen het productieproces. Dashboards maken duidelijk waar de knelpunten zich bevinden en sturen meldingen wanneer limieten worden overschreden. Hierdoor wordt het mogelijk om snel te handelen en de doorlooptijd tot een minimum te beperken. Op basis van deze intelligentie wordt het mogelijk om kostreducties te realiseren of meer productieoutput te generen.

VIMANPRO

Een complete productielijn, van concept tot 3D-simulatie kan je opzetten in minder dan een maand

De firma Borit N.V. te Geel is actief in de hernieuwbare energie en produceert fuel cells en electrolyzers. Voor een eventueel order van een grote nieuwe klant moest er snel gereageerd worden. Om het product te kunnen maken, was er nood aan de opzet van een nieuw productieproces. Een proces met verschillende productiemachines, robots, AGV-systemen, buffers, …. enz. Om  vertrouwen te wekken bij de klant was het maken van een 3D-simulatie van deze nieuwe fabriek daarbij een grote troef. Het doel van de simulatie was dus de verkoop van het project. Maar daarbuiten gaf het ook meer inzicht in de afloop, haalbaarheid van het productieproces, de takt tijden, het aantal machines  en productiemiddelen, het totale budget en de “lean”-opbouw van de nieuwe fabriek. Een winst dus op alle vlakken.

YAZZOOM

Verhogen van OEE van automatische productielijnen door AI-gebaseerde detectie van micro-stops in digitale I/O’s bij diverse klanten

Bij (semi-)automatische productie- en verpakkingslijnen is het van belang de Overall Equipment Effectiveness (OEE) zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. In vele van dergelijke lijnen lijdt de performantie (= hoe lang duurt gemiddeld de cyclus om een product af te werken) onder zogenaamde micro-stops: vertragingen of korte stilstanden van enkele tientallen milliseconden tot enkele seconden die maken dat de cyclus tijd hoger is dan optimaal. Er zijn in zo’n complexe lijn tientallen of zelfs honderden mogelijke redenen voor dergelijke micro-stops. Het is moeilijk voor een operator om te ontdekken waar het probleem precies zit. De software Yanomaly gebruikt AI om de digitale I/Os waarmee dergelijke lijnen aangestuurd worden continu in de gaten te houden en aan te geven welk sub-station en welk boolean signaal precies de vermoedelijke oorzaak is van die verhoogde cyclus tijd. Op die manier kan de operator of engineering sneller corrigerend ingrijpen en zo de OEE verbeteren. Ontdek hoe dat werkt a.d.h.v. diverse use-cases.

YITCH

The path towards data driven decisions

Ontdek hoe Yitch nauw samenwerkt met de klant om een visie te ontwikkelen op vlak van datalogging en -analyse, met bijzondere aandacht voor beveiliging, gegevensconsistentie, self-service-analytics en predictive maintenance. In deze praktijkcase richt Yitch zich op de uitdagingen die ze tegenkwamen, het belang van data governance en de kracht van data gedreven beslissingen.

Ontdek de Booths

CSW

Inschrijven

Schrijf je in voor SMAFACC ’24 via het registratieformulier.

Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.