Op dinsdag 17 oktober bood Energy Mission een boeiende verkenning van het snijvlak van innovatie en de energietransitie. Het evenement vond plaats tegen de achtergrond van Thor Park in Genk, een opmerkelijke Europese proeftuin die zich ontwikkelde van een voormalige kolenmijn tot een state-of-the-art technologiepark.
Sinds de oprichting in 2020 is Energy Mission op missie om de energietransitie te stimuleren in alle sectoren. Door de jaren heen heeft de conferentie met succes al meer dan 500 enthousiastelingen uit de ‘quadruple helix’ bij elkaar gebracht.
De belangrijkste uitdaging voor de conferentie in 2023 was een urgente: hoe overbruggen we de kloof tussen veelbelovende innovaties en brede marktintroductie? Hoe kunnen eindgebruikers een rol spelen bij het ontwerpen en accepteren van deze innovaties? “Living Labs” bieden antwoorden als open innovatie-ecosystemen, waar energietechnologieën rigoureus worden getest en verfijnd in samenwerking met eindgebruikers en andere cruciale spelers. Deze samenwerkingsfase zorgt ervoor dat innovaties marktrijp worden.
Energy Mission 2023 toonde de centrale rol die zulke proeftuinen spelen bij het tot leven brengen van deze innovaties en het overbruggen van de kloof tussen concept en realiteit. Het programma van de conferentie was dynamisch en boeiend, met sessies over het living lab-ecosysteem, internationale keynotes, diepgaande verkenning van ervaringen en discussies met investeerders.
Prof. Frank Gielen, Education Director en Exco-lid bij EIT InnoEnergy, onderstreepte tijdens zijn keynote lecture de cruciale rol van decarbonisatie als zowel een uitdaging en een ongeëvenaarde zakelijke kans. Hij benadrukte dat organisaties die uitblinken in het verbinden van bedrijven en belanghebbenden, de innovatiegolf zullen aanvoeren. EIT InnoEnergy heeft dankzij zijn holistische aanpak daarom het ecosysteem van klimaattechnologie-innovatie ingezet als een zakelijke differentiator en een belangrijke motor voor toekomstige groei. “De beste manier om de wereld te veranderen is door onderwijs”, aldus Prof. Gielen, die eveneens de noodzaak benadrukte van investeringen in talent, inclusief samenwerking met universiteiten. EIT InnoEnergy investeert momenteel met succes in de opleiding van ingenieurs uit de hele wereld en integreert hen in hun portfolio.
De dag culmineerde in een rondreis langs energie living labs in de EU, waarbij het belang van menselijke interactie en impactgerichte benaderingen werd benadrukt. Vertegenwoordigers van proeftuinen uit heel Europa, zoals Daan Six (België), Joëlle Mastelic (Zwitserland) en Evdaxia Kouraki (Zweden), bespraken hun prestaties en leerervaringen, het belang van partnerschappen en de noodzaak van schaalbaarheid en repliceerbaarheid bij energie-innovaties.